Wat is cistus labdanum?

Labdanum is een donkere kleverige hars afkomstig van de cistus-struik. In het Engels wordt deze struik 'rockrose' en in het Nederlands soms 'zonneroosje' genoemd (Latijnse planten namen Cistus ladanifer en Cistus creticus).
Deze planten groeien vooral in het Mediterrane gebied. 80% van alle cistus labdanum producten komen uit Spanje, voornamelijk uit Andalusia. Kleinere productie vindt plaats in Marokko, Portugal en Corsica.

Hoe ruikt het?

De geur van labdanum is rijk, vol, balsamisch en warm. Het doet denken aan de geur van leer, hars, beetje wierook-achtig, iets 'dirty, intiems'. Ook heeft het een subtiele honingzoete ondertoon. Soms doet het ook denken aan de geur van natte herfstbladeren.

Hoe wordt het in parfums ingezet?

Labdanum wordt vaak in parfums gebuikt om een warm en sensueel amber-akkoord te maken, hierbij wordt labdanum gecombineerd met vanille. Ook is labdanum meestal een onderdeel van klassieke chypres. Het volle hars is een diepe basistoon in de parfumcompositie van chypres.

Labdanum wordt voornamelijk in 2 verschillende vormen in parfums gebruikt, als labdanum absolute en als resinoide (stroperiger en intensiever).

Cistus

Labdanum komt van het hars dat uit de takjes naar buiten komt. Van dezelfde plant kan ook nog een andere prachtige geurcomponent worden gewonnen. Hiervoor worden de kleine takjes, blaadjes en bloemen gebruikt. De opbrengst hieruit noemen we cistus. Cistus kan als (essentiële) olie en als absolute worden gebruikt als parfum ingredient.
Over het algemeen is cistus kostbaarder dan labdanum. In geur hebben cistus en labdanum zeker overeenkomsten, maar de cistus is een stuk meer 'herbal' en helderder, lichtvoetiger. Labdanum is echt een base-note, terwijl cistus meer hart/base invult.

Bekijk onze uitgebreide collectie met parfums waar labdanum en/of cistus in is gebruikt.