Als je de term 'musk' als geur-bestanddeel in parfums tegen komt, kan dit op twee totaal verschillende type geuren duiden:

 1. clean: crèmig, zacht, smeuïg, de geur van verzorgde warme huid.
 2. dirty: sensueel, dierlijk, de geur van warme intieme huid.
  Moschus-hert

  Oorspronkelijk (sinds de 6e eeuw) werd musk van dierlijke oorsprong gebruikt, vooral uit de (geslachts)klieren van de mannelijke moschus-hert. Het woord musk is dan ook ontstaan uit het Perzische woord 'moshk' (Sanskrit 'muska') wat 'testikel' betekent. 
  De dierlijke musk werd zowel als aphrodisiacum, als fixeermiddel en als verleidelijke geurstof in parfums gebruikt. De ultieme geursensatie in die tijd was de Tonkin-musk. 
  Gelukkig is in 1979 dit gebruik wettelijk verboden en is het moschus-hert een beschermde diersoort. 
  Om een gelijksoortig intiem 'dirty' akkoord in parfums te creëren, wordt (nog maar zelden) ook civet (van de klieren van de civet-kat) en castoreum ('bever-geil') gebruikt.

  Synthetische musk: witte musk
  In de zestiger en zeventiger jaren zijn er veel synthetische alternatieven gekomen, zodat een parfumeur zowel het fixerende effect als de geurbeleving kan bereiken zonder geurstoffen van dierlijke oorsprong te gebruiken.

  helvetolide
  De grootste groep synthetische musks zijn bekend als 'witte musk' (white musk). Ze geven een schoon, licht poederig, 'soapy' en zoet, zijdezachte geur in de basis, lang aanhoudend en het beste ontwikkelend op de huid zelf. Voorbeelden zijn:  Galaxolide, Ambrettolide. Helvetolide en Romandolide.
  Ook bestaan er enkele synthetische musk-soorten die niet alleen 'clean' ruiken, maar juist die 'dirty' twist aan een parfum kunnen geven, zoals Muscone, Civetone en Ambroxide.

  'Plantaardige' musk: ambrettezaad
  Tenslotte noemen we nog graag ambrette zaad als een soort plantaardige musk-soort: Abelmoschus moschatus ook wel ambrette zaad genoemd, wordt gewonnen uit de hibiscus bloem en ruikt ook zacht musky, met een subtiele nootachtige en zoete zweem.

  Ontdek parfums uit onze collectie waar musk een belangrijke rol in speelt.