Wat zijn de verschillen tussen eau de toilette, eau de parfum en parfum? In de parfumerie hoor je vaak termen als parfum, eau de cologne, eau de parfum of extrait de parfum. Graag leggen we uit wat hiermee precies bedoeld wordt. 

perfume concentration - Annindriya Perfume Lounge

Mengsels, vaak verdund met alcohol

Al die termen zijn benamingen voor verschillende intensiteiten, ofwel concentraties van het pure parfum.
Een parfumeur maakt een creatie door soms wel meer dan 100 verschillende geurende ingrediënten te mengen. Dit wordt een puur parfum of de parfumolie genoemd.
Het is een olie-achtig en vaak vrij stroperig mengsel. Voor het gebruiksgemak, om de juiste sterkte te kunnen instellen en om de veiligheid op de huid te waarborgen, wordt de parfumolie vermengd met een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is meestal alcohol (ethanol) maar kan ook een geurloze olie of was zijn (zoals amandelolie of bijenwas).

Alcohol wordt het meest toegepast als oplosmiddel (vaak met een kleine hoeveelheid water). Het maakt het totale product goed te verstuiven, de alcohol vervliegt snel en laat de geurende bestanddelen mooi verspreid over de huid achter. Verder heeft alcohol relatief weinig eigen geur en geeft het een verkoelend verfrissend effect.

What's in a name?

De meest gebruikte termen lichten we hieronder toe. De aangegeven percentages parfumolie zijn gemiddelden, er is namelijk geen wetgeving of verplichte precieze standaard. Dit zijn gebruikelijke concentraties en termen zoals men in onze branche, de parfumindustrie, meestal gebruikt en tegenkomt.
Eau Fraiche, Aftershave en Body Splash Speciaal ontworpen als een lichte opfrisser, veel gebruikt in warme klimaten en/of als als all-over splash over je gehele lichaam (gemiddeld 1-3 % parfumolie). Ook kun je de traditionele aftershaves vaak onder deze categorie plaatsen. 

Eau de Cologne of Body Mist

perfume - Annindriya Perfume LoungeEen traditionele Eau de Cologne is opgebouwd uit veel citrus, zoals bergamot, petit-grain en citroen, naar het recept van de eerste Eau de Cologne (Kölnisch Wasser, het water uit Keulen) uit 1709! Tegenwoordig wordt Eau de Cologne ook gebruikt voor parfums waar de concentratie lager is dan een Eau de Toilette (gemiddeld 2-5% parfumolie).
Ook de term Body Mist kom je steeds vaker tegen; qua sterkte kan je die ongeveer vergelijken met de sterkte van een Eau de Cologne.
Benieuwd naar Eau de Colognes? Probeer onze parfumproeverij met 6 verschillende geuren.

Eau de Toilette 
Eau de toilette is al jaren de meest voorkomende sterkte bij geuren. Een eau de toilette is fijn voor dagelijks gebruik en afhankelijk van de kwaliteit en opbouw van de geur kun je er nog steeds urenlang plezier van hebben. Gemiddeld bevat een eau de toilette tussen 6 en 12% parfumolie. Bekijk naar onze uitgebreide selectie van eau de toilettes.

Eau de Parfum
Eau de parfums zijn net weer een stukje intensiever, luxer en voller dan eau de toilettes. Hier heb je de hele dag, avond of nacht geurplezier van! De meeste eau de parfums bevatten tussen 10 en 20% parfumolie, benieuwd naar onze selectie eau de parfums? Extrait de Parfum of Parfum De meest potente, krachtige en daardoor ook meest kostbare geuren zijn parfums, ook wel extrait de parfum genoemd. Ze blijven door de hoge concentratie het langst op de huid waarneembaar. Breng parfums daarom spaarzaam aan, hetzij door voorzichtig sprayen, hetzij door met schone vingertoppen aan te brengen "just a dab." Zoals Gabrielle (Coco) Chanel al zei "op die plaatsen waar je gekust wilt worden".
Een parfum bevat gemiddeld tussen 20-40% parfumolie en kan zowel op alcohol als op oliebasis zijn. Ontdek onze collectie pure parfums.

Solids teint de neige solid - Annindriya Perfume Lounge
Een bijzondere klasse zijn de parfums in vaste vorm, de zogenaamde solids of parfum solide. Het grote voordeel is dat deze geen alcohol bevatten en dus heel praktisch mee op reis kunnen. Ook kun je heel discreet parfum (opnieuw) opbrengen. Daarnaast zijn de verpakkingen ware hebbedingetjes. Zie bijvoorbeeld deze begeerlijke solids uit Florence en Zuid Afrika. 
Veelal bevat een solid een vergelijkbare hoeveelheid als een eau de parfum.

Hair mists
Wist u dat parfum bestanddelen zich heel goed hechten aan uw haar? Wat een luxe kan het zijn, je lokken in je favoriete parfum te hullen. Onze hair mists zijn speciaal gemaakt om op uw haar te sprayen: ze bevatten vaak minder alcohol om eventuele uitdroging van het haar te vermijden, en er zijn verzorgende bestanddelen aan toe gevoegd.
De sterkte komt overeen met een body mist.

Verschillende of dezelfde formules?

Het verschilt per parfumeur, merk en geur of de parfumeur voor een verschillend format of sterkte de formule aanpast. Als er van een geur bijvoorbeeld een eau de toilette en een eau de parfum bestaan, kan het zijn dat de formules identiek zijn en alleen in concentratie verschillen, maar het kan ook zijn dat de formule is aangepast.
Zo kan de parfumeur bij de eau de toilette nadruk leggen op het lichtvoetige en transparante karakter en bij de eau de parfum de diepere en sensuele elementen van de geur meer belichten.

Welke formats bevallen u het beste? Het blijft een kwestie van uitproberen en op de huid dragen, dan zult u zelf ervaren welke sterktes bij bepaalde geuren voor u het fijnste zijn. Enjoy!