Oktober is nog geen winter, maar de dagen worden wel kouder en korter, kortom, een goed excuus om mijn favoriete ingrediënt, iris, in Phine's keuze voor deze maand mee te nemen!

De geur van iris is bijzonder, niet alleen de geur zelf, maar ook haar oorsprong. De geurolie wordt niet verkregen van deze prachtige bloem, maar van haar wortels en irisboter is één van de duurste ingrediënten in de parfumerie (bekijk hier een geweldig filmpje van de BBC over hoe iris (de Florentijnse iris) gewonnen wordt. 

Iris geuren worden vaak geassocieerd met koele, misschien soms bijna wel 'metaal-achtige' facetten, maar de iris kent vele gezichten, van poederig tot warm en zelfs een beetje gourmand. Voor de koudere maanden heb ik een selectie van warme iris geuren gemaakt.

- Iris Oriental, Parfumerie Générale van Pierre Guillaume is een onverwachte, kruidige iris met een licht zoetje en 'hangt' om je heen als een zachte, warme sjaal.

- Dama Koupa, Baruti is een volle, zwoele iris van Spyros Drosopoulos en stond in  Luca Turin's 2018 top lijst als beste 'extrovert perfume'! Need I say more...

- Niral, van Neela Vermeire is elegant, poederig, zacht en oh zo comfortabel en draagbaar. Warm als de lichtste cashmere pashmina. 

- Equistrius, Parfum d'Empire is Marc-Antoine's eerbetoon aan het paard, het meest edele dier in het dierenrijk. Net als iris het meest edele ingrediënt is in de parfumerie. Equistrius is een zachte en sprankelende, prachtige warme iris!

- Yesterday Haze, Imaginary Authors is een fruitige, speelse iris met vijg en het warme van tonkabonen. Hier wordt je zo blij van!

- Amyris femme & homme, Maison Francis Kurkdjian, voor hem en voor haar een heldere, heel licht zoete iris met goede 'sillage' wat redelijk ongebruikelijk is voor iris-geuren in het algemeen. De femme vrouwelijk, elegant en verzorgd, en de homme, modern, fris en houtig.