Wat is amber?

Ambergeuren zijn warme, volle, zonnige en vaak sensuele geuren.   

Met de term amber in parfums kunnen verschillende dingen bedoeld worden: 

• amber akkoord,
• ambergris (ook wel ambra of grijze amber genoemd), 
• of synthetische alternatieven zoals Ambroxan.

Amber akkoord

Parfumeurs kunnen met de juiste combinaties prachtige volle akkoorden in parfums maken, die de creatie een warmte en diepte geven, smeuïg en sensueel. Een veel gebruikte combinatie, die we ook amber akkoord noemen, is het rijke samenspel van vanille, benzoïne, labdanum en musk. Ook variaties hiervan worden gebruikt, met steeds dit rijke zonnige resultaat.

Ambergris

Ambergris (van het Franse ambre gris= grijze amber) kan in de darmen van een klein deel van de mannelijke potvissen ontstaan en is een reactie op de scherpe inktvis-bekken die door de maag in de darmen terecht komen. Er wordt een soort cholesterol-achtige substantie omheen afgezet en dat groeit steeds verder aan.

Door uitscheiding (via de anus) belanden de brokken op zee, en ze verstenen onder invloed van zout en de zon. Als grijze brokstukken van soms wel enkele tientallen kg spoelt ambergris aan op het strand. 


Doordat het een zeldzame vondst is met hoogwaardige eigenschappen wordt er een hoge prijs betaald voor deze brokstukken (strandjutters, opgelet!). Ambergris wordt door de hoge waarde ook wel 'floating gold' genoemd.
De brokstukken worden vervolgens verpulverd om er een extract of tinctuur van te maken, zodat het in parfums kan worden ingezet.

In 2013 spoelde, bij hoge uitzondering, een gestorven potvis aan op Texel, met 83 kg (!) ambergris (een nóg grotere uitzondering) in zijn darmen. De geurexperts van Annindriya hadden het voorrecht samen te mogen werken met Ecomare om de kwaliteit en waarde te bepalen van de ambergris en de verkoop te begeleiden.A once in a lifetime experience! Hart van Nederland maakte hier een reportage bij Annindriya Perfume Lounge over.

AmbroxanHet wordt steeds zeldzamer dat een parfumeur natuurlijke ambergris gebruikt. Door de hoge prijzen van ambergris en de schrikbarende afname van het aantal potvissen zijn er enkele zeer bruikbare synthetische alternatieven voor ambergris ontwikkeld. Ambroxan, Ambrox, Ambreine en Grisalva zijn enkele handelsnamen van deze aromachemicals. 

Hoe ruikt het? 

Als in parfum context wordt gesproken over amber, weet je nu dat er vooral op de totale geurbeleving slaat en vaak op amber-akkoord slaat: zonnig, warm, vol, sensueel.
Het echte hoogwaardige ambergris heeft een prachtige complexe geur, die op zichzelf staat. Bij ambergris ruik je bijna niets in de top, maar des te meer in de basis: warm, zoutig, sensueel, zoet, dierlijk, musk-achtig. Ambergris heeft een enorme “sillage” of “staying power”, daarmee bedoelen we hechting op de huid, zodat je het lang blijft ruiken.

Geen barnsteen

In parfum bedoelt men met amber niet barnsteen. Barnsteen is versteende hars uit oerbossen wat wel 50 miljoen jaar oud kan zijn! Barnsteen is geel, goud, oranje, bruin, honingkleurig en wordt ondermeer veel gebruikt in sieraden. Net als een steen weinig geur afgeeft, ruikt barnsteen niet of nauwelijks.

Kijk maar eens rond in deze collectie van amber geuren of waar amber een belangrijke rol in speelt.